Kerstin Cooley: General partner Brightly Ventures​

Kerstin Cooley inledde sin karriär på det Silicon Valley-grundade företaget Echelon i London på 90-talet. Ett företag som redan 1998 listades på Nasdaq. Därefter följde en rad bolagsstarter och försäljningar. Efter ett antal år på entreprenörssidan i startups växlade Kerstin över till investerarsidan och är idag general partner på Brightly Ventures.

Kerstin växte upp i den lilla orten Malmberget i Norrbotten, som på 1980-talet hade 10 000 invånare. Idag har orten drygt 1 000 bofasta. Flyttlasset gick tidigt för Kerstin, eftersom studier i internationell ekonomi vid Umeå universitet lockade. Med en examen i bagaget lämnade hon Umeå för världsmetropolen London och jobb i det Silicon Valley-grundade techbolaget Echelon. Techvärlden upplevde under 90-talet en svindlande utveckling.

– Jag tror att jag var en av de första i min årskull som fick e-mail, säger Kerstin och skrattar. Det var en intressant tid att uppleva.

År 2012 grundade Kerstin investeringsbolaget MOOR tillsammans med Katja Bergman och drev det fram till 2018. Idén att starta ett bolag föddes då grundarduon tyckte att det fanns för lite riskkapital inom den svenska techsektorn. Många skickliga startup-team åkte till USA för att hitta finansiärer. Det ville grundarteamet ändra på, och de var framgångsrika i sina investeringar.  

– Vi fick möjlighet att investera i flera entreprenörsbolag som det gick bra för, till exempel Firstvet, Acast och Volumental.

Investeringsbolaget hade begränsat med kapital och endast ett fåtal mindre investerare samtidigt som ekosystemet växte allt snabbare och fler och fler bra bolag såg dagens ljus. Efter några år ville de därför växla upp och satsa på investeringar i större skala.

– Vi insåg att vi kunde göra större skillnad med mer kapital. Då stängde vi den portföljen och satte upp en riktig venture capital* fond, Brightly Ventures.

Brightly Ventures har fyra general partners, två kvinnor och två män – en jämställd fördelning som är ovanlig i riskkapitalbranschen, vilket blivit uppmärksammat i nationell affärspress.

– Vi investerar på lika villkor. Jag tycker det är positivt med en jämn könsfördelning, men egentligen är all typ av mångfald och olika referensramar bra. Vi har en finländska, en irländare, en stockholmare och så jag, med rötterna i Norrland. Alla med väldigt olika bakgrund, säger Kerstin i en artikel från Dagens Industri, 2019.

Brightly Ventures investerar framför allt i entreprenörer som de bedömer har förmågan att bygga ett riktigt bra team. De behöver visa att de har den uthållighet som krävs för att ta en startup från frö till global succé. Efter många år i branschen vet Kerstin vad de letar efter i de bolag de investerar i.

– En bra investering för oss är en investering som kan generera väldigt hög avkastning på fem till sju års sikt. Bolag som förmår att bygga värde snabbt och exekvera på den plan de har, men som också snabbt och kreativt kan anpassa sig när det inte blir som det var tänkt.

Brightly Ventures ser helst att bolaget har flera grundare, som kan komplettera varandra och samtidigt vara viljestarka som individer. Finns det en tvekan om grundarna är rätt personer att driva företaget, så går de inte vidare med en investering.  I den pågående pandemin har Brightly Ventures planer samtidigt förändrats. Fler branscher måste snabbt ställa om till digitala arbetssätt och det ökar utrymmet för innovation i tidigare väletablerade branscher.

– Nu när man inte bara vet att det går, utan att man kanske aldrig går tillbaka till att bara jobba på kontor, så kommer det att investeras ännu mer i innovationer och bolag som gör våra liv och hemmajobb mer effektiva. Kollektivitet i boende och för arbete, cybersäkerhet, e-handel och e-beställda tjänster, digital underhållning, gaming, digital hälsa och digital utbildning är några av de branscher som kommer att utvecklas snabbt i det rådande omvärldsläget.

Vad är då skillnaden mellan att leda en scaleup som kan ta plats i PEAK Accelerator och att leda en startup på vägen dit? För att nå framgång som scaleup menar Kerstin att ledningen behöver ta ett kliv och bli mer organiserad, mer strukturerad och framförallt våga släppa taget. Som startup kan ett fåtal personer göra det mesta själva och alla kan vara delaktiga i alla beslut. För att växa snabbt som scaleup behöver strukturerna bli tydligare och mer effektiva, samtidigt som innovationsförmågan behöver vara fortsatt stor.

– Det är viktigt att företaget förblir innovativt och har rätt person på rätt plats, med fokus på rätt saker.

Hur ser Brightly Ventures på framtiden? Företaget fokuserar idag på att investera i bolag som tar världen framåt. Därför är de förändringar vi står inför – inom vården, AI inlärning och robotar – extra intressanta områden för framtida investeringar. Kerstin är övertygad om att nya innovationer kan lösa många av dagens akuta problem.

– Ett exempel är allmän och bred användning av digital AI baserad behandling av cancer eller av andra sjukdomar, robotar som kan förstärka våra sinnen och hjälpa oss att komma ihåg saker.

Kerstin väntar även på innovationer inom miljöteknikområdet, som kan bidra till att bevara vår planet på lång sikt. Investeringar i klimatfokuserade bolag ökar just nu starkt i branschen.

– Vi står inför förändringar vi inte riktigt förstår. Jag är väldigt intresserad av användningen av data för att förutsäga eller förenkla våra liv, privat eller i jobbet, t ex att diagnosticera sjukdomar och demokratisera sjukvården och tillgängliggöra vården för den stora massan och inte några få i världen.

Kerstin berättar att hon tror på en stark utveckling i Norrland och vet att det kan komma mycket bra idéer från oväntade håll. Hon ser fram emot att träffa bolagen i PEAK Accelerator i sin roll som mentor i programmet.

Ett sista tips till entreprenörer som kämpar i dessa tider är att inte ge upp. Brightly Ventures investerarteam träffar omkring 1 000 bolag per år och ibland är det svårt att nå fram genom bruset som enskild grundare. Kerstin avslutar med att rekommendera den bästa strategin för att nå riskkapitalbolagens beslutsfattare som grundare av ett innovativt bolag.

– Det kan vara värt att hitta någon i sitt nätverk som känner oss och kan koppla ihop oss. Eller skicka ett intressant e-mail för att övertyga oss med goda argument, för att få ett svar på just ditt mail. Så ge inte upp första gången!

KÄLLA ARTIKEL:
https://digital.di.se/artikel/snabb-okning-av-andelen-kvinnliga-partners-i-riskkapitalbolag

*Venture Capital är en form av riskkapital som investeras i unga bolag med stor potential som är i relativt tidiga skeden av sin utveckling. 

FAKTA: VAD ÄR EN VC-PARTNER?

En partner i ett VC-bolag är en delägare som har skjutit in eget kapital i riskkapitalbolagets fond. De stora besluten inom bolaget tas i regel av just partnergruppen. Därför är det där, snarare än i styrelsen, som den yttersta makten sitter.

 

Scroll to Top