Spinning och e-cykling i virtuella världar
Möjligheten att utöva spinning i en virtuell värld är något som mer eller mindre blivit standard på ledande träningsanläggningar och medför att utbudet i antal pass ökat. Det är enkelt att “hoppa på” ett virtuellt cykelpass utan ledare något som också ger spridning i deltagarantalet, praktiskt i dessa tider när kedjorna velat minimera trängseln på gym.
Många spinning-instruktörer adderar också virtuella banor till sitt pass och har sett enorm skillnad i deltagarnas ork och motivation. Träning i virtuella världar kan öka din motivation och få dig att orka mer oavsett om du utför din träning på gymmet eller hemmavid, enligt en färsk artikel i SvD.
E-cykling, en egen sport
Vi tog ett pratstund med House Be-medlemmen Isa Aspgård, supply RLVNT, en distributör av Wahoo traineers som blivit omåttligt populära cyklar inom just E-cykling.
Trenden var på g i Norden innan Corona men blommade snabbar ut under Corona och det tror jag hade främst att göra med att det var enda sättet att kunna tävla när det blev lockdown i Europa.
Isa nämner också att det omedelbart blev en boom i deltagarantalet och det var många proffs som tävlade, vilket ofta görs i Zwift (dataspel med abonnemang).
Med utrustningen kan du, beroende på hur tekniskt avancerad den är, samla data om fart, kraft och trampfrekvens och du kan träna och tävla med andra cyklister. Deltagaren ansluter sig genom programmet och har en avatar som rör sig i dataspelet lika snabbt som du själv cyklar fram. Nu härmar man utomhuscyklingen i tävlingsupplägg men Isa tror att vi inom en snar framtid kommer se nya grenar växa fram såsom nya tävlingar med sprinter, som vi inte sett i utomhuscyklingen.
Givetvis är likheterna med vanlig cykling många och känslan i Zwift är verklighetstrogen tack vare de smarta traineers (kopplad på den egna cykeln) som e-cyklister har – vid uppförsbackar blir det trögare. För de riktiga entusiasterna finns det smart bikes med. De rör sig med terrängen med en tilt-funktion vilket gör cyklingen snäppet mer verklighetstroget.
E-cykling har mer och mer blivit en etablerad, egen gren. Det arrangeras VM för andra året i rad och i Sverige hålls det SM. Utövarna är cyklister som är aktiva, allt från elit till motionärer. Forskarna kan se flera positiva effekter, som lättillgängligheten – du behöver inte lämna hemmet – och säkerheten – risken för olyckor är betydlig mindre, enligt H-C Holmberg, professor i idrottsvetenskap och fysioterapi vid Luleå tekniska universitet.
Även Isa beskriver att en ny målgrupp hittat till e-cykling, de som attraheras av dataspel och testar för att det är ett helt nytt sätt att träna. Flera som aldrig cyklat utomhus som fastnar för det och därmed attraherar e-cykling nya målgrupper. Småbarnsföräldrar är även en välrepresenterad målgrupp som nu funnit ett sätt att enkelt hoppa in och tävla när tiden finns.
American College of Sport Medicine listade virtuell träning som nummer sex bland fitnesstrenderna 2021 (SvD).
Det första officiella världsmästerskapet i e-cycling arrangerades 2020. Cecilia Hansen knep en historisk första bronsmedalj enligt tidnings Cykla och Pierre Henriksson.
Text: TEAM Peak Accelerator
Bild: Getty Images, Svenska cykelförbundet